Regionalne zróżnicowanie szarej strefy w Polsce - Elżbieta Wojnicka (Barometr Regionalny)
Autorka przedstawia metodologię oraz wyliczenie regionalnego zróżnicowania zakresu szarej strefy w Polsce mierzonej jako nieopodatkowane podatkiem PIT dochody ludności. Ta część szarej strefy jest obliczona jako różnica między dochodem rozporządzalnym deklarowanym przez gospodarstwa domowe w badaniach ankietowych a dochodem deklarowanym w zeznaniach podatkowych. Tak wyliczony zakres szarej strefy wykazuje istotne międzyregionalne zróżnicowanie w Polsce.