Agrometeorolojik Yöntemle Arpa Veriminin Tahmini - Şule Uysal; Şule Uysal; M.ali Tokgoz (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, Türkiye'de arpa üretiminde yeti ştiricilik aç ı sı ndan önemli yeri olan 39 ilde yer alan 197 ilçede arpa verimine etkili iklim faktörleri belirlenmeye çal ışı lmıştı r. Araşt ı rmada, bilgisayar yard ımı yla kademeli çoklu regresyon yöntemi kullanı larak, 109 farkl ı iklim faktörünün arpa verimine etkileri incelenmi ştir. Sonuçta; arpa verimine en fazla etkili iklim elemanlar ı yardımıyla ilçeler için ileriye dönük arpa verim tahmininde kullan ı labilecek tahmin eşitlikleri elde edilmiştir. Ayrı ca, ülke 9 iklim bölgesine ayrı larak, bölgeler ve Türkiye geneli için bulunan tahmini ve gerçek üretim de ğerleri karşı laştı rı lmıştı r.