Müzik Terapi ve Yaşlı Sağlığı - Didem Kurap Öcebe; Merve Kolcu; Kadriye Uzun (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Müzik,insanın zihinsel ve ruhsal gelişimi için önem taşımaktadır. Müziğin hastalarıntedavisinde eski çağlardan günümüze kadar kullanıldığı bilinmektedir. Müzikterapi; insan davranışında olumlu değişimler yaratarak yaşamın değerini artıranmüzik uygulamasıdır. Müzik terapinin tıbbi, kurumsal ve eğitimsel çerçevedeçocuk, genç ve yetişkinler ile kullanılan birçok fonksiyonlarının yanı sırayaşlılar üzerindeki faydaları da daha fazla dikkate alınmaktadır. Yaşlılardamüzik terapinin etkinliğinin belirlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda,çaresizlik ve depresyon duygularının azaldığı belirlenmiştir. Müzik terapiuygulaması yapılan yaşlıların uyumlu davranışlar sergiledikleri özelliklegünlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede daha bağımsız olduklarısaptanmıştır. Kronik hastalıkların daha sık görüldüğü yaşlılık döneminde yaşamkalitesinin yükselmesine katkıda bulunacak müzik terapi uygulamaları hemşirelertarafından bağımsız olarak uygulanabilir niteliktedir. Hemşire liderliğindeyaşlı bireyin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek etkin müzik terapiprogramları yaşlı bireylerin iyilik halinin artırılmasına katkı sağlayacaktır.Türkiye’de müzik terapi sertifikalı eğitim programı ile sertifika alabilenhemşireler, yaşlı bireylerde müzik terapiyi bağımsız olarakuygulayabilmektedirler. Bu makalede, müzik terapinin yaşlı sağlığı üzerineetkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.