SEKTÖREL AÇIDAN ENERJİNİN ARTAN ÖNEMİ: KONYA İLİ İÇİN BİR DOĞALGAZ TALEP TAHMİNİ DENEMESİ - Orhan Çoban; Ceyhun Can Özcan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren iktisadi anlamda yapısal bir değişim/dönüşüm sürecine girilmiştir. Bu süreçte enerji kullanımı açısından doğalgaz temel girdi olarak kabul edilmiştir. Günümüzde birçok sektörde doğalgazını tüketimi sürekli olarak artmaktadır. Ekonomik gelişme açısından enerjinin önemi herkes tarafından kabul edildiğine göre, doğalgaz talebi konusunda geleceğe yönelik öngörülürde bulunulması, istikrarlı bir ekonomik gelişme açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada bölgesel açıdan önemli bir gelişme potansiyeline sahip olan Konya’da, gelecek dönemlerde enerjinin güvenilir ve sağlıklı bir şekilde tedarik edilebilmesi açısından doğalgaz talebine ilişkin öngörülerde bulunulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan analizlerde hanehalkı doğal gaz talebinin aylar itibari ile dalgalanmalar ve mevsimsellik göstereceği beklenmektedir. Sanayi sektörü için yapılan analizlerde ise tüketimin yıllar itibari ile bir artış trendine gireceği öngörülmektedir.