Joc i cultura del poble valencià: dos textos dels segles XVII i XVIII Game and Culture among the People of Valencia (Spain): Two Texts from the Seventeenth and Eighteenth Centuries Juego y cultura del pueblo valenciano: dos textos de los siglos XVII y XVIII - Andrés Payà Rico (Temps d'Educació)
En aquest article presentem i realitzem un estudi previ sobre dos textos: el primer, una pragmàtica reial del segle XVII, l'autor de la qual és sant Joan de Ribera, i el segon, un romanç de cordell, de Carles Ros, escrit en el segle XVIII. Ambdós tenen en comú la seva temàtica (els jocs) i la localització (la ciutat de València), així com l'interès històric i educatiu per il·lustrar dos enfocaments i posicionaments distints sobre l'activitat lúdica: d'una banda, la prohibició i profilaxi moral, i de l'altra, l'interès folklòric i popular pels jocs infantils. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Dans cet article, nous présentons et nous réalisons une étude préalable sur deux textes: le premier est une pragmatique royale du XVII siècle, dontl'auteur est Juan de Ribera, et le second, un romance de cordel, c'est--dire un roman populaire, de Carlos Ros, écrit au XVIII. Les deux ont en commun la thématique (les jeux) et la localisation (la ville de Valence, en Espagne), ainsi que l'intérêt historique et éducatif pour illustrer deux visions et deux positionnements distincts quant à l'activité ludique: la probihition et la prophylaxie morales d'un coôté, et l'intérêt folklorique et populaire les jeux infantiles, de l'autre. This article shows a preliminary study about two texts. The first one is a XVII century royal decree (Pragmática Real) written by San Juan de Ribera and the second one is a XVIII century popular romance (Romance de Cordel) written by Carles Ros. Both articles share subjects (the game) and location (Valencia). They also coincide in their historical and educative interest in showing two different approaches of the play activity: the moral prophylaxis and prohibition on one hand, and the folk interest towards children's games on the other. En este artículo presentamos y realizamos un estudio previo sobre dos textos: el primero, una pragmática real del s. XVII, cuyo autor es san Juan de Ribera, y el segundo, un romance de cordel, de Carlos Ros, escrito en el s. XVIII. Ambos tienen en común su temática (los juegos) y la localización (la ciudad de Valencia), así como el interés histórico y educativo por ilustrar dos enfoques y posicionamientos distintos sobre la actividad lúdica: la prohibición y profilaxis moral de un lado, y el interés folklórico y popular por los juegos infantiles, de otro.