Filozoficzny realizm między naturą a zdrowym rozsądkiem, część I - Mario De Caro (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W ciągu ostatnich trzech dekad liczba filozofów na całym świecie, którzy określali siebie jako realiści zarówno w tradycji kontynentalnej, jak i analitycznej, stale rosła. W pierwszej części tego artykułu zostaną przedstawione zagadnienia z zakresu współczesnej dyskusji nad realizmem i antyrealizmem. Następnie omówiona zostanie rodzina poglądów, którą można by nazwać “zdroworozsądkowym realizmem”, biorąc pod uwagę jej postawę wobec nauki.