Amplifikacja wezwania do nawrócenia w wypowiedziach papieża Franciszka - Sebastian Wiśniewski (Polonia Sacra)
Papież Franciszek niejednokrotnie kieruje do katolików wezwanie do nawrócenia. Dokonuje on jednak amplifikacji samego pojęcia „nawrócenie”, wyznaczając nowe perspektywy badawcze, do których należy m.in. problem „nawrócenia ekologicznego” oraz podejście do kwestii nawrócenia konfesyjnego. Papież dokonuje również amplifikacji modelu nawrócenia, modyfikując go i nadając mu jednowektorowy kierunek. Warto zatem dokonać namysłu, przed jakimi wyzwaniami — wobec papieskiego wołania o nawrócenie — staje współczesna refleksja teologiczna oraz pastoralna działalność Kościoła.