Az e-ügyintézés hazai szabályozása az EU jogalkotásának tükrében - Gergely Cseh; Zsolt Czékmann (In Medias Res)
Az elektronikus ügyintézés és az elektronikus kapcsolattartás immár több mint két évtizede a magyar jogrendszernek is része. Jelen tanulmány azt a folyamatot mutatja be, ahogyan e jogintézmények formát öltöttek és fejlődtek a hazai jogszabályokon keresztül, mindezt az Európai Unió infokommunikációs és e-kormányzati politikájának kontextusában. Az Európai Unió az 1994-es Bangemann-jelentéstől kiemelt figyelmet fordított az e-közszolgáltatások és az e-kormányzat kiépítésére, és ez valamennyi tagállamra jelentős implementálási feladatokat rótt. A 2000-es évek elején Magyarországon is megindult az irányított útkeresés, amely kisebb lelassulásokkal ugyan, de napjainkig tart. Két évtized talán nem nagy idő, ha egyes jogintézményeket vizsgálunk, mégis esetünkben olyan dinamikus, paradigmaváltásokban bővelkedő időszak ez, amely joggal tart igényt tudományos érdeklődésre. Tanulmányunkban a hazai szabályozást hat elkülönülő korszakra bontottuk, párhuzamba állítva az EU szabályozásával.