İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri Ve Denizyolu Tarımsal Ürün Taşımacılığına Yansımaları Effects Of Climate Change On Agriculture And Its Reflection On Agricultural Maritime Transportation - Remzi Fışkın; Yusuf Zorba (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küresel ısınma ve bunun sonucu olarak meydana gelen iklim değişiklikleri birçok sektörü etkilemektedir. Bu sektörlerin içinde taşımacılık sektörü de olumlu ve olumsuz olarak bu etkiyi görmektedir. Küresel ısınma ile birlikte meteorolojik şartların giderek sertleşmesi olumsuz etki olarak kabul edilirken, diğer taraftan yükselen ortalama sıcaklıkların yeni tarım alanlarının oluşumuna imkân sağlaması olumlu etki olarak görülmektedir. Özellikle küresel ısınma ile birlikte kuzey bölgelere doğru denizyolu tarımsal ürün taşımacılığı faaliyetlerinin artacağı ön görülmektedir. Buradan hareketle, bu çalışmada küresel ısınmanın tarımsal faaliyetler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri ortaya konarak uluslararası denizyolu tarımsal ürün taşımacılığına yansımaları incelenmiştir.