Inspiracje Laudato si’ do projektów z zakresu architektury krajobrazu miasta - Kasper Jakubowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W pracy zaprezentowano własne badania nad treścią encykliki Laudato si’ (LS) z punktu widzenia problematyki środowiskowej współczesnych miast i architektury krajobrazu. Encyklika Ojca Świętego stanowi inspirującą diagnozę i opis zjawisk, czerpiącą z osiągnięć i ustaleń różnych dziedzin nauki. W pracy sformułowano dziesięć głównych pól tematycznych z Laudato si’, ważnych z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju miast i projektów architektury krajobrazu. Głównym tematem encykliki jest współzależność pomiędzy środowiskiem przyrodniczym i społecznym. Przesłane, jakie płynie z zawartych w dokumencie analiz i wniosków, jest pozytywne: możliwe są inne scenariusze rozwoju i zasady kształtowania (a tam, gdzie to konieczne – odtwarzania) środowiska. Wskazano na propozycje zmian i praktycznych rozwiązań, inspirujących dla społecznej, ekologicznej, przestrzennej odnowy miast. Autor analizuje je na tle aktualnych tendencji w architekturze krajobrazu, której jednym z przyszłościowych kierunków jest renaturyzacja krajobrazu miejskiego.