Gdy biedni Polacy nie tylko patrzą na getto. „Wielki Tydzień” Andrzeja Wajdy - Katarzyna Wajda (Kwartalnik Filmowy)
To bardzo wnikliwe studium postaw artystycznych i krytycznych wobec opowiadania Jerzego Andrzejewskiego Wielki Tydzień i filmowej adaptacji Andrzeja Wajdy. Tragiczny los warszawskiego getta wpisał się w historię miasta i w losy ludzi po dwóch stronach muru, ale – jak podkreśla Katarzyna Wajda – stał się też przedmiotem propagandy i ideologicznych manipulacji. Nie uniknął tego Andrzejewski, ale autorka twierdzi, że Wajda wyszedł z tego obronną ręką, choć nie szczędzono mu kąśliwych uwag z obu stron. Widzimy, jak trudny to był czas i jak trudne lub wręcz niemożliwe jest zachowanie obiektywizmu, oraz jak łatwo popaść w skrajności, gdy zapadają wyroki.