ODPOWIEDZIALNOŚĆ PODMIOTÓW ZBIOROWYCH NA NOWYCH ZASADACH A OBECNE ROZWIĄZANIA PRAWNE. WYBRANE ZAGADNIENIA - Katarzyna Stokłosa (Zeszyty Prawnicze)
Celem artykułu jest porównanie dotychczasowych regulacji w zakresie odpowiedzialności podmiotów zbiorowych z rozwiązaniami zaproponowanymi w rządowym projekcie ustawy oraz ich ocena. Konieczność zmian wynika z niskiej efektywności dotychczasowych rozwiązań prawnych, jak również z potrzeby dostosowania przepisów do wymogów formułowanych przez OECD oraz konwencje międzynarodowe, których Polska jest stroną. Projekt znosi między innymi konieczność uprzedniego skazania osoby fizycznej oraz znacznie modyfikuje kary i środki karne, które mogą być zastosowane wobec podmiotu zbiorowego. Autorka rozpoczyna rozważania od przedstawienia definicji podmiotu kolektywnego na gruncie obecnych i przyszłych rozwiązań. Następnie poddaje analizie konstrukcje związane z popełnieniem przestępstwa przez szeroko rozumiane osoby prawne i zakres odpowiedzialności w związku z uzyskaniem korzyści majątkowych, ze szczególnym uwzględnieniem kar i środków karnych. W konkluzji autorka wyciąga określone wnioski i przedstawia postulaty de lege ferenda.