Az erőszakos szexuális bűncselekmények pszichotraumatológiája - Ákos Erdélyi (Belügyi Szemle)
Cél: A traumatikus életesemények komoly pszichés diszfunkciókat eredményeznek az áldozatoknál, amelyek sokszor egész életen át tartó, állandósult személyiségvesztésként rögzülhetnek. Különösen igaz ez a szexuális erőszak áldozataira. Az abúzus, az átélt traumatikus életesemény emléke rögzül az áldozatokban, és nagyon gyakran inadekvát megküzdési mechanizmussal igyekeznek túltenni magukat az átélt borzalmakon. Ugyanakkor ezek az események komoly mentális zavarokat, személyiségváltozásokat eredményeznek náluk, amelyekre a nyomozó hatóságnak és az egészségügyi szakembereknek egyaránt fel kell készülnie. Jelen tanulmány célja ezen pszichotraumatológiai jelenségek áttekintése és összefoglalása annak érdekében, hogy a szexuális erőszak áldozatairól többet tudjunk, amely tudás jól jön a velük való munka során.