Dziedzińce zamków częściowo odbudowanych w zabytkowych miastach - Kamila Boguszewska; Katarzyna Drobek (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego)
Ochrona i zagospodarowanie dziedzińców zamków w historycznych miastach jest złożonym problemem konserwatorskim. Wynika to z konieczności połączenia historycznej formy dziedzińców (często znanej tylko z reliktów) ze współczesnymi (rozbudowanymi) potrzebami użytkowymi. Celem artykułu jest krytyczna analiza wybranych koncepcji współczesnego zagospodarowania dziedzińców zamkowych. Materiał badawczy stanowiły współczesne realizacje zagospodarowania dziedzińców zamków europejskich w liczbie 36 zespołów. Kryterium wyboru obiektów stanowiła ich lokalizacja – powiązana ze strukturą przestrzenną miasta. Następnym warunkiem wyboru przeanalizowanych przykładów była forma i zakres adaptacji dziedzińców do różnorakich funkcji. Na podstawie przeprowadzonej analizy autorzy artykułu sformułowali wnioski dotyczące konserwatorskiego zagospodarowania dziedzińców zamków.