Dil Öğretiminde Kullanılan Yöntemler ve Belâgatin Önemi - Sonay Ünal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dil öğrenimi gibi dil öğretimi de şüphesiz öğreticiler açısından uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süreçte genelgeçer yöntem ve yaklaşımların yanı sıra her öğretici daha olumlu sonuçlar almak adına kendine has yöntemlere de başvurabilir. Ancak dil öğretiminin yöntemsel açıdan belâgata uygun olarak verilmesi oldukça önemli bir husustur. Öğreticiler tarafından hangi yöntem ya da yaklaşım kullanılırsa kullanılsın dil öğretimindeki yegâne amaç öğrenciye öğrenmek istediği dili tüm kullanım şekillerinde okuma, yazma, konuşma ve dinleme ve tüm halleriyle günlük konuşma, akademik kullanım vs. kullanma yetisini kazandırmak olmalıdır. Bu amaç doğrultusunda, dil öğretiminde kullanılan yöntem ve yaklaşımlar çok ve çeşitli olsa da verilen eğitimlerden daha yüksek seviyede verim alınabilmesi için farklı ve yeni yöntemlerin kullanılması da gereklidir. Bununla birlikte dil öğretiminde hangi yöntem veya yaklaşım kullanılırsa kullanılsın her alanda olduğu gibi dil öğretimi gerçekleştirilirken de kullanılan ifadenin muhataba geçebilmesi elzemdir. Muhataba yani öğrenciye doğru ve düzgün ifadeler kullanılarak konuyu anlaması sağlanmadığı takdirde öğretici tarafından dil öğretiminde kullanılan yöntemlerden hangisinin kullanıldığı pek önem arz etmez. Ayrıca öğrenciyi öğrenmek istediği dilde yetkin hale getirmek için yerinde konuşma ve yazma becerileri üzerinde de durulmalıdır. Zira bu durum öğrencinin dile hâkimiyetini sağlayacak, dilin doğru zamanda ve yerinde kullanım alışkanlıklarını öğrenciye kazandıracaktır. Bu doğrultuda belagat dil öğretim yöntem ve yaklaşımlarının temel unsurlarından birisi olarak kabul edilmeli ve dil öğretim sürecinde mutlak suretle bu sanata başvurulmalıdır. Bu bağlamda çalışmamızda dil öğretiminde kullanılagelen başlıca yöntem ve yaklaşımlara yer verildi. Çalışmanın izleyen bölümünde de öğretilen yabancı dilin öğrencilere düzgün ve yerinde kullanılarak dil öğretimin gerçekleştirilmesi hususunun önemi ve gerekliliği üzerinde duruldu