Turizm Eğitimi Veren Meslek Yüksekokulları Ders Programlarının Muhasebe Dersleri Açısından İncelenmesi - Nurcan Süklüm (İşletme Bilimi Dergisi)
Turizm sektörü hizmete dayalı bir sektördür. Bu özelliğinden dolayı, turizm sektörü içerisinde yer alan işletmelerde sunulan hizmetin kalitesi de oldukça önem arz etmektedir. Kaliteli hizmet sunmak için ise, eğitimli personele ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla lise, ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyinde turizm eğitimi veren kurumlar bulunmaktadır. Sektörün ihtiyacı olan eğitimli çalışan ihtiyacını karşılama noktasında yükseköğretim kurumları önemli bir yere sahiptir. Yükseköğretim kurumları içerisinde ise, özellikle eğitimli ara eleman tedariki konusunda ön lisans eğitiminin yeri oldukça önemlidir. Ancak sektörde faaliyet gösteren işletmeler hizmet sunmak için çeşitli maliyetlere katlanmak zorundadırlar. Bu nedenle hizmet kalitesi kadar maliyetlerin kontrolü de önemli bir konudur. Bu da muhasebe bilgisiyle sağlanmaktadır. Bu nedenle, verilen turizm eğitiminde muhasebe derslerinin de yer alması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle çalışmada, ön lisans düzeyinde turizm eğitimi veren meslek yüksekokullarının müfredatları incelenecektir. Söz konusu müfredatlar içerisinde muhasebe derslerinin bulunup bulunmadığı analiz edilecek ve mevcut muhasebe dersleri de yeterlilik ve çeşit açısından incelenecektir.