Перспективи правового регулювання механізму поновлення права власності та користування земельними ділянками після розмінування у повоєнній перспективі - N. V. Ilkiv; V. M. Aftanasiv (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена дослідженню правових аспектів поновлення права власності та користування земельними ділянками після їх розмінування в умовах повоєнного відновлення України. З огляду на масштабні територіальні втрати, спричинені мінуванням земель унаслідок російсько-української війни, актуальність питання правового регулювання реабілітації земельного фонду набуває особливого значення. Досліджено взаємозв’язок між протимінною діяльністю та гарантіями речових прав на землю, включаючи юридичну кваліфікацію тимчасових обмежень щодо доступу до земельних ділянок у контексті забезпечення безпеки населення. Окреслено особливості поновлення права власності на землі після завершення розмінування, а також вказано на проблеми компенсації збитків, завданих воєнними діями, у межах механізму земельної реституції.