ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАРОЩЕННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПЕРЕРОБНО-ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Олександр Байрачний (Економіка та суспільство)
Обґрунтовано, що переробно-харчова промисловість виступає однією з основних структуроутворюючих ланок національного господарства України в умовах воєнних викликів, євроінтеграційних устремлінь та підвищення вагомості аграрного сектора в системі суспільного відтворення. Встановлено, що ключовим пріоритетом розвитку переробно-харчової промисловості виступає нарощення її експортного потенціалу, що вимагає комплексної модернізації, реконструкції та технічного переоснащення основного капіталу переробно-харчових виробництв. Обґрунтовано, що перспективи нарощення експортного потенціалу переробно-харчової промисловості України напряму залежать від здатності вітчизняних суб’єктів агропромислового виробництва виробляти харчові продукти, котрі відповідають міжнародним регламентам та стандартам якості та безпечності продукції продовольства. Встановлено, що урізноманітнення джерел та методів фінансово-інвестиційного забезпечення нарощення експортного потенціалу переробно-харчової промисловості в Україні стане можливим за умови формування інтегрованих структур, котрі об’єднуватимуть виробників сільськогосподарської сировини та переробно-харчові виробництва і забезпечуватимуть створення додаткових замкнених циклів у агропродуктових ланцюгах.