Izvantjelesno uklanjanje CO2 u akutnoj egzacerbaciji KOPB-a - TATJANA KEREŠ; STJEPAN BUDIŠA (Liječnički vjesnik)
Akutna egzacerbacija kronične opstruktivne bolesti pluća (AEKOPB) učestalo je i ozbiljno kliničko stanje s posljedicom pogoršanja ventilacijske funkcije pluća s razvojem hiperkapnije i hipoksemije, odnosno globalne respiracijske insuficijencije. Uz farmakološku terapiju bronhodilatatorima, antibioticima i kortikosteroidima, osnovna je terapija AEKOPB-a primjena neinvazivne mehaničke ventilacije pozitivnim tlakom. Unatoč navedenom, 20 – 30% kritičnih bolesnika refraktorno je na primijenjenu terapiju uz produbljivanje respiracijske insuficijencije, što zahtijeva eskalaciju u invazivnu mehaničku ventilaciju i potrebu za liječenjem bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja. Suvremena metoda izvantjelesnog uklanjanja CO2 iz krvi (engl. extracorporeal CO2 removal, ECCO2R) novi je modalitet liječenja hiperkapnije i respiracijske acidoze korištenjem uređaja za izvantjelesni optok krvi uz izmjenu CO2 putem specijalne membrane. Također, svoju primjenu navedeni modalitet nalazi i u facilitiranom odvajanju od invazivne mehaničke ventilacije. Ovaj rad prikazat će najnovije podatke o primjeni ECCO2R u liječenju AEKOPB-a.