بررسی تنوع بیوشیمیایی پوست و گوشت تعدادی از بیوتیپ‌های طبیعی مرکبات - مائده آهنکوب رو; رضا فتوحی قزوینی; جواد فتاحی مقدم (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
بیوتیپ‌های طبیعی مرکبات از ذخایر ژنتیکی باارزش در کشور است که بررسی تنوع ترکیب‌های بیوشیمیایی آن‌ها جهت بهره‌برداری بهینه و توسعه ارقام جدید سودمند است. بدین منظور برای شناسایی آن‌ها میوه‌های 16 بیوتیپ با کد‌های 6، 8، 15، 21، 24، 25، 26، 29، 30، 41، 43، 45، 48، 51، 52 و 53 از کلکسیون ژرم‌پلاسم موسسه تحقیقات مرکبات کشور، در مرحله رسیدن ارقام تجاری مرکبات برداشت شدند. تغییرات رنگ پوست، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی ، فنل‌کل و ویتامین C به‌طور جداگانه در پوست و گوشت اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و ویتامین C در پوست بیوتیپ‌ها بالاتر از گوشت میوه بود و پوست بیوتیپ 24 و 29 بیش‌ترین (132 میلی‌گرم بر صد گرم وزن‌تر) ویتامین C را داشت. میزان فنل‌کل در گوشت میوه تا حدودی بالاتر از پوست بود و گوشت بیوتیپ 25 فنل‌کل بالا‌تری (25/1 میلی‌گرم بر گرم وزن تازه) نسبت به سایر بیوتیپ‌ها داشت. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی در پوست و گوشت میوه‌ها همبستگی ضعیفی با ویتامین C و فنل‌کل داشت. در کنار گوشت میوه با فنل‌کل بالا، پوست میوه بیوتیپ‌ها می‌تواند به‌عنوان یک منبع بسیار خوب برای ویتامین C در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.