Novi podaci i distribucija saproksilnih vrsta tvrdokrilaca (Coleoptera) od značaja za uspostavu ekološke mreže Natura 2000, na teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska i širem području planine Zelengore - Dejan Kulijer; Iva Miljević (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Direktiva o staništima Evropske unije predstavlja jedan od temelja evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite prirode i zaštite biodiverziteta. Ona definiše uspostavljanje mreže posebnih područja za očuvanje biodiverziteta, koja su poznata kao Natura 2000 područja, u cilju osiguranja dugoročnog opstanka najvrednijih i najugroženijih vrsta i staništa Evrope. Direktiva u Dodatku II navodi 38 vrsta tvrdokrilaca čije očuvanje zahtijeva određivanje posebnih područja za zaštitu. U ovom radu prezentovani su podaci o taksonima tvrdokrilaca (Coleoptera) iz Dodatka II Direktive o staništima Evropske unije, a koji su do sada registrovani na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ i širem području planine Zelengore. Terenskim istraživanjem sprovedenim u 2015. i 2016. godini identifikovana su četiri taksona tvrdokrilaca navedena u Dodatku II Direktive o staništima Evropske unije: Cucujus cinnaberinus (Scopoli, 1763), Lucanus cervus (Linnaeus, 1758), Morimus asper funereus Mulsant, 1862 i Rosalia alpina (Linnaeus, 1758), dok su vrste Cerambyx cerdo Linnaeus, 1758 i Osmoderma eremita (Scopoli, 1763) poznate u istraživanom području samo na osnovu literaturnih podataka, odnosno zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ukupno je registrovano 30 nalaza navedenih taksona tvrdokrilaca sa 20 lokaliteta, od čega je 19 nalaza prikupljeno tokom terenskih istraživanja u 2015. i 2016. godini.