Filozofia sozologii systemowej - Józef Marceli Dołęga (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Filozofia sozologii systemowej przedstawiona w niniejszej pracy charakteryzuje się oryginalnością pod względem przedmiotowym i metaprzedmiotowym. W aspekcie metaprzedmiotowym, określanym tu jako filozofia sozologii, należy wyróżnić następujące elementy: opracowanie pojęcia „środowisko”, sprecyzowanie zawartości wyrażenia „środowisko społeczno-przyrodnicze”, podanie definicji sozologii systemowej, zdefiniowanie przedmiotu tej dyscypliny wiedzy, zaprezentowanie jej struktury, a zwłaszcza podkreślenie znaczenia jej interdyscyplinarności, transdyscyplinarności, systemowości i globalności. W aspekcie przedmiotowym lub esencjalnym oryginalność tej pracy polega na wskazaniu podstawowych zagadnień sozologii systemowej i przedstawieniu ich w odniesieniu do sześciu sfer, w których rozpatrywane są procesy życiowe: stan środowiska społeczno-przyrodniczego, źródła zagrożenia i skażenia środowiska, wpływ zmieniającego się środowiska na życie na Ziemi oraz sposoby i środki ochrony tego środowiska.