Türkiye’de Göç ve Siyasi Boyutları - Abdullah Turan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Göç konusu yüzyıllardır dünyada insan hayatı üzerinde belirleyici konumdadır. 20.yüzyılın başlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile Osmanlı’dan kopan topraklardan Anadolu’ya büyük göçler yaşanmıştır. Süreç içerisinde çeşitli sebeplerle iç ve dış göç sorunu devam ederken bir de 21.yüzyılın başlarındaki Suriyeli göçü ile mevcut sorunlar taçlanmıştır. Göçlerin sebepleri olarak çok çeşitli gerekçeler/motivasyonlar gösterilse de esasında “savaşa, ekonomiye, sosyal ve kültürel yaşantıya, psikolojik koşullara ve hukuksal duruma” yön vererek birçok şeye tesir edilebilmesi açısından “siyasi kararlar (politikalar)” göçte daha belirleyici bir pozisyondadır. Bu çalışmanın amacı da bu gerçeği ortaya çıkarmaktır. Bir sorunun doğru tespit edilememesi ya da yanlış araçlarla çözülmeye çalışılması tüm gayretleri boşa çıkaracaktır. Bu sebeple göçlerin ardındaki etkinin ve etkileyicilerin doğru tespit edilmesi ülkelerin bugünü ve geleceği için büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle bu çalışma göç konusunda gerçek sorunun tespitine yönelmesi ile önemli hale gelmektedir. Bu yaklaşımla yapılan kaynak taraması ile ulaşılan veriler ışığında öncelikle “göç, göçün türleri, mülteci, göçmen, sığınmacı gibi” göçle ilişkili kavramların açıklaması yapıldıktan sonra “göçte sosyal, kültürel, psikoloji ve hukuksal” nedenlerin ardındaki esas belirleyici olan siyasi etkiyi açıklamaya dönük bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Böylece “siyasi kararların göç üzerindeki ve göçün görünürdeki gerekçeleri üzerindeki etkileri” incelemeye alınmıştır. Bu yapılırken Türkiye’de yaşanan göçlere ilişkin örnekler de sunularak siyasi etkinin açıklanması daha da güçlendirilmiş ve siyasi etki daha somut hale getirilmiştir.