ASOCIAȚIA GERANIO PRATENSI–CIRSIETUM CANI PÎNZARU, IONIȚA ET JARDAN 2019 (FILIPENDULION SEGAL EX WESTHAFF ET DEN HELD 1969) ÎN REZERVAȚIA PEISAGISTICĂ „DOBRUŞA”, REPUBLICA MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Ca rezultat al cercetărilor efectuate în cadrul rezervației peisagistice „Dobrușa”, au fost descrise 5 relevee fitocenologice ce aparțin la asociația Geranio pratensi–Cirsietum cani Pînzaru, Ionița et Jardan 2019. Aceste fitocenoze vegetează pe soluri umede în valea râului Ciorna, la altitudine de 174-185 m. Acoperirea generală a învelișului ierbos este 100%. În structura verticală a fitocenozelor se observă 3 straturi, cel superior atinge înălțimea de 170-200 cm. Specii edificatoare sunt Cirsium canum (L.) All., Geranium pratense L. şi Inula helenium L. Specii constante: Eupatorium cannabinum L. (V), Potentilla reptans L. (V), Glechoma hederacea L. (V), Epilobium hirsutum L. (IV), Lythrum salicaria L. (IV), Lysimachia vulgaris L. (IV), Mentha longifolia (L.) Huds. (IV), Valeriana officinalis L. (IV). Specii rare: Caltha palustris L., periclitată (EN) inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova; Galium rivale (Sibth. & Sm.) Griseb. vulnerabilă (VU); Sonchus palustris L., vulnerabilă (VU) și Selinum carvifolia (L.) L., periclitată (EN). Cuvinte-cheie: As. Geranio pratensi–Cirsietum cani, descrierea fitocenozelor, rezervația peisagistică „Dobrușa”, Republica Moldova.