AVRUPA BİRLİĞİ’NE UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE TELEVİZYON YAYINCILIĞINA YÖNELİK DÜZENLEMELER - Vedat Çakır; Birol Gülnar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
AB, Lizbon Stratejisi ile belirlediği, 2010 yılına kadar dünyanın rekabet gücü en yüksek, dinamik bilgi ekonomisine ulaşma hedefi doğrultusunda yoğun bir teknik altyapıve mevzuat geliştirme faaliyeti ile rakipleri olan ABD ve Japonya’nın önüne geçme çabasıiçerisindedir. Yayıncılığın Avrupa içerisinde sınır tanımadan serbestçe dolaşımınıöngören ekonomi merkezli düzenlemeler ise hızla değişen ve yöndeşen medya endüstrisini yeterince düzenleyemediği, tekelleşme konusundaki önlemlerin yetersizliği ve çoğulculuğun güvence altına alınamamasıgibi konularda eleştirilmektedir. AB’nin tam üyelik yolunda ilerleyen Türkiye’deki yayıncılık düzenlemelerine etkisini değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışmada yayıncılık alanına ilişkin AB düzenlemeleri ve Türkiye’deki uygulamalar irdelenmektedir.