ЕКОЛОГІЧНИЙ ДИЗАЙН ПАКУВАННЯ ДЛЯ ПОСУДУ НА ОСНОВІ ІНТЕГРОВАНОГО ПІДХОДУ - Cong Tang; Kalyna Livianivna Pashkevych (теорія та практика дизайну)
Мета – дослідження концепції сталого розвитку для інноваційного дизайну суцільного пакування столового посуду з метою продовження життєвого циклу упаковки, полегшення виробництва та просування концепції екологічності. Методологія. У дослідженні використовувалися комплексний підхід та аналіз літературних джерел щодо концепцій сталого пакування. Тематичні дослідження були використані для порівняння та аналізу існуючої суцільної паперової упаковки та економічної упаковки на споживчому ринку. Завдяки порівняльному аналізу проаналізовано переваги та недоліки екологічного пакування. Використано метод ієрархічного аналізу для ранжування факторів та отримання об’єктивного фокусу дизайну. Результати дослідження. У статті досліджуються методи екологічного дизайну в пакуванні посуду. Розглянуто дизайн пакування, процес його виробництва, транспортування та продажу з погляду екологічності. Розроблено серію дизайнів пакування столового посуду, що відрізняються практичністю, інноваційністю та покращеними характеристиками. Екологічний дизайн пакування у цьому дослідженні стосується проблеми відходів пакування та переробки. Це закладає основу для захисту навколишнього середовища та сталого розвитку між споживачами та виробниками. Завдяки зменшеній структурі цілісного паперового пакування зменшується споживання сировини та витрати на обробку, а також негативний вплив на навколишнє середовище та раціоналізується розміщення людських ресурсів. Наукова новизна. У дослідженні дизайн пакування розглядався з погляду його життєвого циклу. Отримані дані дали можливість розширити функції пакування щодо захисту товару, транспортування, переробки тощо. Практична значущість. Дослідження конструкції структури цілісного паперового пакування має практичне значення для сучасної упаковки. Науковий підхід до дизайну пакування з погляду форми, розміру, функції та інших аспектів значно підвищує його ефективність і надійність.