Stambena zajednica u ulozi kupca-proizvođača - Dunja Grujić; Miloš Kuzman (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Kupci-proizvođači su regulativom Republike Srbije prepoznati kao korisnici elektroenergetskog sistema i učesnici na tržištu električne energije od 2021. godine. Između ostalih, i domaćinstvima, kako u individualnim tako i u objektima kolektivnog stanovanja, data je mogućnost sticanja statusa kupca-proizvođača čime mogu ostvariti uštede u mesečnim troškovima za električnu energiju i doprineti smanjenju zagađenja životne sredine i usporavanju globalnog zagrevanja. U okviru ovog rada analizirane su stambene zajednice kao kupci-proizvođači. Opisan je način sticanja statusa kupca-proizvođača za stambene zajednice i to od ideje, preko regulisanja međusobnih odnosa članova stambene zajednice i zaključenja ugovora o snabdevanju do izgradnje i priključenja proizvodnog objekta na elektroenergetski sistem. Takođe, prikazan je i način obračuna električne energije za kupca-proizvođača koji je stambena zajednica. Na kraju rada dati su predlozi za dodatne uštede kupaca-proizvođača koji su stambene zajednice, kao i modeli za unapređenje njihovog statusa.