Statyczna pętla histerezy sprężystej niektórych metali wywołana odkształceniem plastycznym - J. Klepaczko; J. Litoński (Engineering Transactions)
Artykuł jest poświęcony (mało dotychczas zbadanemu) problemowi wpływu odkształcenia plastycznego na pewne właściwości materiałów biorące udział w opisie tarcia wewnętrznego.