COVID-19 Pandemisi Döneminde Sinema Salonlarının Sosyal Medya Kullanımı: Beyoğlu Sineması Örneği - Özgü Yolcu (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
COVID-19 pandemisi döneminde sinema salonları kapatılmış olup salonlar, hedef kitleleri ile yüz yüzeiletişim kurma olanaklarını yitirmiş ve en önemli gelir kaynağını kaybetmiştir. Pandemi dönemindesinema salonlarının, iletişim kurmak için kullandıkları en önemli araçlardan birisi sosyal medya olmuştur.Bu araştırma, “Bağımsız sinema salonlarının faaliyetlerine devam edebilmesi için sosyal medyanın hangiyeni olanakları sağladığını” tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada COVID-19 pandemisi dönemindesinema salonlarının sosyal medyayı nasıl kullandığı, Beyoğlu Sineması ve Twitter örneği üzerindenaraştırılmıştır. Beyoğlu Sineması’nın ele alınmasının nedeni Türkiye’de Twitter’da en fazla takipçiye sahipolan bağımsız sinema salonu olmasıdır. Araştırmada Beyoğlu Sineması’nın Twitter hesabında 1 Ocak-31Aralık 2020 tarihleri arasında paylaştığı 794 tweet ve retweet/alıntılanmış tweet, betimsel analiz yöntemive içerik analizi tekniğinden faydalanılarak incelenmiştir. Araştırmada; tweet’lerde tespit edilen konukodları 26 farklı kategori altında sınıflandırılmıştır. Pandemi döneminde Beyoğlu Sineması’nın Twitter’dapaylaştığı mesajlarda büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. COVID-19 pandemisi öncesinde film gösterimprogramının tanıtımı ve bilet satışı amacıyla yapılan sosyal medya kullanımının, COVID-19 pandemisidöneminde izleyici ile olan bağı devam ettirebilmek ve onlardan maddi destek almak amacıyla yapılansosyal medya kullanımına dönüştüğü tespit edilmiştir. Beyoğlu Sineması’nın pandemi dönemindeki sosyalmedya kullanımının, pasif medya izleyiciliğine tezat olarak Jenkins’in ifade ettiği katılımcı kültürün birörneği olduğu şeklinde okunabilir.