Automatizácia súdneho rozhodovania ako ochrana nedistributívnych práv - Andrej Krištofík (Časopis pro Právní Vědu a Praxi)
Text sa zameriava na nedistributívne práva a možnosť ich ochrany prostredníctvom zavedenia automatizovaného rozhodovania. K tomu najprv obecne predstavuje koncepciu nedistributívnych práv (vychádzajúc z Holländerovej koncepcie), následne sa práca pokúsi identifikovať nedistributívny aspekt, ktorého ochrana by mohla byť zavádzaním automatizácie chránená. Vo vzťahu k tomu sa práca zameria na možnú nedistributívnu zložku práva na spravodlivý proces, ako práva na funkčnú súdnu ochranu, s prihliadnutím k judikatúre ESĽP. Analogicky k tomu bude použitá ochrana pred kveruláciami. V záver bude práca pomeriavať zásah do individuálneho práva na spravodlivý proces voči obecne adresovanej efektívnosti súdnej sústavy, s ohľadom na materiálny spravodlivý proces (včasný prijateľný výsledok) vs. formálny spravodlivý proces (formálne spravodlivý neskorší výsledok). Malo by sa tak jednať o konceptualizáciu, resp. prebranie konceptu nedistributívnosti práv a jej následné použitie na posúdenie možností zavádzanie automatizovaného rozhodovania v súdnych procesoch.