YEŞİL LOJİSTİK UYGULAMALARININ REKABET GÜCÜ VE HASTANE PERFORMANSINA ETKİSİNİN LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ: ANKARA İLİ ÖRNEĞİ - Selçuk Korucuk (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buaraştırmada, Ankara sınırları içinde yer alan 31 farklı hastanede (özelhastaneler, devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri) yeşil lojistikuygulamalarının hastane işletmelerindeki rekabet etme yeteneği ile hastaneperformansına olan etkisi incelenmiştir.Bukapsamda yeşil lojistik uygulamalarının unsurları olan yeşil tedarik, yeşilüretim ve malzeme yönetimi, yeşil paketleme, yeşil taşıma, yeşil depolama ileyeşil tersine lojistik faaliyetlerinin hastanelerde rekabet gücü ile hastaneperformansını etkileme düzeyleri lojistik regresyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile yeşil lojistik uygulamaları;yeşil tedarik, yeşil paketleme ve yeşil tersine lojistik faaliyetlerininrekabet gücü üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca buçerçevede rekabet gücünü etkileyen yeşil lojistik uygulamalarından hastaneperformansı üzerinde yeşil tedarik ve yeşil tersine lojistik faaliyetlerininolumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Ancak yeşil üretim ve malzeme yönetimi, yeşiltaşıma, yeşil depolama faaliyetleri ile ilgili olarak yeşil lojistik uygulamalarınınbelirtilen rekabet gücü ve hastane performansı üzerinde herhangi olumlu biretkisinin olmadığı saptanmıştır.