(untitled) - S. Sunay Yıldırım Doğru; Özgül Bike Yücalan Önal; Hafizullah Bek (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; otistik çocuklarda doğrudan öğretim yönteminin denge tekerlekli bisiklet kullanma becerisinin kazandırılmasına etkisini araştırmaktır. Bu genel amaca ulaşmak üzere çocuklara psiko-motor ince- kaba devinsel beceriler ve dikkat kontrolünü artırıcıbir öğretim sunulmuştur. Çalışmaya 3-6 yaşarasıdenge tekerlekli bisiklet kullanma becerisinden yoksun 3 otistik çocuk alınmıştır. Araştırmanın örneklemine alınan çocukların 3’ü de erkektir. Araştırma tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arasıyoklama evreli çoklu yoklama modeline göre yapılmıştır. Bu çalışmada çocuklara denge tekerlekli bisiklet kullanma becerisi öğretimi için doğrudan öğretim yöntemi kullanılmıştır. Çalışmalar bire bir yapılandırılmışortamlarda gerçekleştirilmiştir. Çocuklar bu beceriyi öğrendiklerinde; dikkat gelişimi, beden denge kontrolü ve kas gelişimlerine katkısağlayacağıdüşünülmektedir. Araştırmanın sonucunda genelleme, izleme, uygulama ve gözlemciler arasıgüvenirlik verileri toplanmıştır. Araştırmaya katılan çocukların hepsi denge tekerlekli bisiklet kullanma becerisini kazanmışlardır.