Mellom effektivitetshensyn og arbeidstakerhensyn: Fagforeningenes rolle i reformen i Oslo Lysverker i årene omkring 1990 - Dag Ove Skjold (Arbeiderhistorie)
I årene omkring 1990 gjennomførte den kommunale energibedriften Oslo Lysverker en omfattende organisatorisk reform hvor hovedelementene var innføring av New Public Management-baserte organisasjonsprinsipper og omdanning fra forvaltningsbedrift til aksjeselskap samt en omfattende nedbemanning. Denne typen markedsorienterte reformer i kommunal sektor, som særlig fikk omfang ut over i 1990-årene, har ofte møtt betydelig motstand både fra ansatte i den enkelte virksomhet og fra fagbevegelsen i alminnelighet. I Lysverkene sluttet imidlertid de store fagforeningene opp om reformen, og i artikkelen søker jeg å forklare denne tilsynelatende utradisjonelle posisjonen. Den viser at ulike hensyn spilte inn. Foreningene var opptatt av å sikre bedriftens konkurranseevne, og de gjenspeilte i så måte en bredere tradisjon i norsk fagbevegelse som har lagt vekt på nettopp å ivareta bedriftenes lønnsomhet. Samtidig argumenteres det for at støtten også må ses i lys av hvordan bedriftens ledelse begrunnet behovet for reform. Sist, men ikke minst ga enkelte av reformelementene toneangivende grupper blant de ansatte klare fordeler, som bidrar til å forklare støtten.