ULUSAL YAZINDA OYUN TEORİSİ ÜZERİNE GENİŞLETİLMİŞ BİR LİTERATÜR TARAMASI - Esranur Demirci (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İlk çalışmaları 17 y.y. da görülen etkin karar verme yöntemlerinden birisi olan Oyun Teorisinin temel prensibini oyunu oluşturan oyuncuların verdikleri kararlar doğrultusunda stratejik bir şekilde hareket ederek kendileri için en karlı duruma getirme çabaları oluşturmaktadır. Eski dönemlerden bu yana kullanım alanlarını hızla genişleten ve gelişimini günümüzde devam ettiren oyun teorisi kendine özgü özellikleri ile disiplinler arası bir yaklaşımdır. Oyun teorisi matematiksel bir araç olup uygulamalı matematik, ekonomi, endüstri, biyoloji, yöneylem araştırması, mühendislik, genetik bilimler, felsefe, sosyal bilimler, bilgisayar bilimleri, spor gibi birçok anabilim dalında kullanılmaktadır.Bu çalışmada Dergipark’ ta 2008-2018 yılları arasında bulunan 34 yerli makale ve Yöktez veri tabanında 2008-2018 yılları arasında yayınlanan 47 yerli tez incelenmiştir. İncelenen makale ve tezlerin ayrıntılı bir şekilde sınıflandırmaları yapılarak grafik ve şekillerle gösterilmiş sonrasında baz alınan ölçütler doğrultusunda değerlendirilmeye alınmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda oyun teorisi kullanım alanlarının ekonomi, işletme ve bankacılık ve finans alanlarında yoğunlaştığı ve 2015 ve 2017 yılları arasında yoğunluk kazandığı, en az çalışmanın ise 2018 yılında gerçekleştirildiği görülmüştür. Ayrıca çalışmaların daha çok nicel çalışmalar üzerinde toplanması ve nitel çalışmaların azlığı dikkat çekmiştir.