Кібербезпека критичної інфраструктури: виклики інновацій і загрози цифрових технологій - Анна Андрух; Юрій Юрченко (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Стаття має на меті дослідити характеристики, перспективи розвитку та потенційні загрози, пов'язані з кібербезпекою критичної інфраструктури. Оскільки критичні системи стають дедалі більш залежними від цифрових технологій і мереж, їх захист від кібератак є надзвичайно важливим.  Дизайн / Метод / Підхід. У дослідженні використовується концептуальний підхід, який базується на аналізі кейсів, технічних звітів та регуляторних рамок для синтезу поточного стану кібербезпеки в таких секторах, як енергетика, телекомунікації та транспорт. У роботі оцінюється інтеграція новітніх технологій, таких як штучний інтелект (ШІ) та Інтернет речей (IoT), для підвищення стійкості критичних систем, а також виявляються їхні вразливості. Результати. Дослідження демонструє, що хоча технології ШІ та IoT підвищують ефективність і контроль, вони також створюють значні ризики, зокрема нові виклики в галузі кібербезпеки, регуляторні прогалини та вразливості в системах керування, таких як SCADA. Теоретичне значення. Це дослідження робить внесок у глибше теоретичне розуміння кібербезпеки критичної інфраструктури, розглядаючи як можливості, так і ризики, пов'язані з технологічними нововведеннями. У статті пропонується концептуальна модель для балансування інновацій та заходів безпеки. Практичне значення. Для політиків та практиків стаття надає практичні рекомендації щодо посилення регуляторних рамок, підвищення стійкості до кібератак та впровадження більш безпечних рішень IoT і ШІ в критичні системи. Оригінальність / Цінність. Дослідження пропонує комплексний огляд двоїстого характеру технологічних досягнень у критичній інфраструктурі, поєднуючи аналіз інновацій у сфері кібербезпеки з вивченням викликів та прогалин, які потребують уваги. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Дослідження ґрунтується на доступній літературі та звітах; подальші дослідження мають включати емпіричні дослідження щодо довгострокового впливу заходів кібербезпеки на критичну інфраструктуру. Тип статті. Концептуальна.