Специфіка творчої індивідуальності В. І. Лозової - A. Yu. Rumyantseva (Культура України)
Виявлена специфіка педагогічної та виконавської діяльності відомої представниці харківської фортепіанної школи В. І. Лозової на основі системного аналізу її творчого шляху. Визначено чинники, які вплинули на формування творчої особистості піаністки. Розкрито основні методи і принципи, які педагог використовувала в роботі над фортепіанним репертуаром. Відзначено, що основу педагогічного й виконавського кредо становили: індуктивний підхід в осягненні фортепіанного твору; ретельна робота над якістю звука і різними видами туше; особлива увага до інтонаційної та образної сфер виконання; постійний пошук нового репертуару; сміливі експерименти в педалізації; використання колористичних ефектів.