Dlaczego wierszem? - Małgorzata Gorczyńska (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Poetica)
Przedmiotem rozważań są dwa wierszowane poematy epickie Tomasza Różyckiego: Dwanaście stacji (2004) i Ijasz (2021). Oba były początkowo pisane prozą, a dopiero później podzielone na długie, asylabiczne linijki wierszowe. Autorkę artykułu interesują motywacje tej decyzji i jej estetyczne efekty. Po odpowiedź na pytanie: „Dlaczego wierszem?” zwraca się nie tylko do profesjonalnego literaturoznawstwa, przede wszystkim do wersologii, uwzględnia również czytelniczą i pisarską praxis, rekonstruowaną m.in. na podstawie autokomentarzy Różyckiego.