بررسی عوارض کبدی و شاخص های موکوسی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با غلظت های مختلف نانو پلاستیک - علیرضا مهری; سید علی اکبر هدایتی; حمید محمدی آذرم; علی جافرنوده; صفورا ابرقویی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
موکوس پوست با داشتن مکانیسم‌های قوی می‌تواند عوامل بیماری زا را قبل از تماس با پوست به دام انداخته و جمع‌آوری کند. موکوس ماهی‌ها از سطح اپی درم ماهی جمع‌آوری شده و فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز و مقدار پروتئین محلول اندازه گیری شد. بخشی از بافت کبد تهیه و با روش بافت شناسی کلاسیک آماده و به روش هماتوکسیلین ـ ائوزین رنگ آمیزی شد، سپس لام های تهیه شده با استفاده از سیستم عکسبرداری متصل به میکروسکوپ تصاویر بافتی تهیه شد و نوع و شدت آسیب ها مورد بررسی قرار گرفت. تیمار های آزمایشی بر مقدارآلکالین فسفاتاز موکوس تاثیر معناداری نداشت (P>0/05).ولی بر مقدار پروتین محلول موکوس تاثیر معناداری داشت (P<0/05).به طوریکه مقدارپروتین محلول موکوس در اثر تیمار های تغذیه شده با سم نانو پلاستیک با افزایش غلظت نیز افزایش یافت. همچنین تیمار های آزمایشی برمقدار ALT و AST سرم خون تاثیر معناداری داشت (P<0/05). به طوریکه مقدار ALT در اثر تیمار های تغذیه شده با سم نانو پلاستیک با افزایش غلظت نیز افزایش یافت و مقدارAST نیز کاهش یافت. سم نانو پلاستیک باعث به وجود آمدن عارضه هایی مانند نکروز ، تورم آبی ، تورم ابری ، چرب شدگی، تجمع ماکروفاژ ، جانبی شدن هسته، خونریزش و رقیق شدن سینوزوئید در کبد شد. به طوریکه تورم آبی بیشترین عارضه را به وجود آورده است. درمطالعه حاضر نتایج به دست آمده ازآسیب شناسی بافت کبد نشان می دهد که با افزایش غلظت نانوپلاستیک آسیب های وارد شده به بافت کبد با شدت بیشتری مشاهده گردید.