Kadın Terekeleri Örnekleminde Osmanlı Belgelerinde Türkçe Kelimeler (Beytü'l-Mal ve Şeriye Sicilleri) - Leila Kheirani (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Beytü'l-Mal kayıtları iktisadi ve toplumsal tarihyazımının ana kaynağı kabul edilir. Bu kayıtlar Osmanlı döneminde Cezayir'deki en önemli kurumlardan olan Beytü'l-Mal kurumu tarafından ulaştırılmıştır. bu kurum yetim ve kayıp insanlara ait malların idaresini üstlenmiştir. Bu kayıtlar çalışıldığında büyük miktarda Türkçe kelimelere rastlanmıştır. Bundan dolayı bu kelimeler Osmanlı döneminde Cezayir'in iktisadi ve toplumsal tarihini çalışmayı aydınlatacak ve önemli kılacaktır.