ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ЯК ФАКТОР СТІЙКОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ НА ТЛІ МАСШТАБНОЇ ВОЄННОЇ АГРЕСІЇ (УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД) - Ангеліна Спіцина; Любов Плукар; Олена Маслиган; Тетяна Мороз; Денис Касьмін; Інна Назаренко (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Цифрові технології (далі – ЦТ) на сьогодні є одним із основних двигунів зростання й технологічного розвитку світової економіки. Упровадження ЦТ сприяє підвищенню конкурентоспроможності різних галузей світової економіки, створенню нових можливостей для бізнесу в розрізі підключення до цифрових глобальних ланцюгів доданої вартості, появі нових ринків і ніш, прискореному впровадженню нових цифрових товарів на світовому ринку. Процес цифровізації не відбувається одночасно в різних країнах світу, тому існує певний розрив у ступені цифровізації національних економік, що породжує цифрову нерівність і, як наслідок, посилення залежності окремих держав від високорозвинених країн. Політика, правові норми, традиції та культура, досягнутий рівень економічного розвитку, рівень освіти, власна технологічна база країни, а також багато інших факторів відіграють важливу роль у цифровій трансформації економіки країни. У результаті цифрової трансформації глобальної економічної архітектури з'являються нові контури цифрової економіки, що характеризуються експоненціальним зростанням потоків даних. Ці зміни вимагають постійного моніторингу й пошуку шляхів стабілізації, що визначає актуальність обраної теми дослідження. Метою статті є оцінка впливу цифровізації на економіку України та напрямів у її розвитку в мирний час і в умовах воєнного стану. Оцінка цифровізації та її впливу на економіку здійснювалася на основі відкритих даних, зокрема використовувалися ВВП на душу населення, індекси глобальної та цифрової конкурентоспроможності, цифрова індукція, індекс стійкості. У ході дослідження використані наукові методи: аналіз і синтез, метод установлення причинно-наслідкових зв'язків, графічні методи. У результаті дослідження визначені основні тенденції цифровізації національної економіки та її ризики, звернено увагу на зміщення акцентів зі служби на воєнні цілі цифрової трансформації. Зроблено висновок про значний прорив цифрової економіки в Україні та її подальший розвиток незалежно від воєнного вторгнення росії в Україну. За допомогою індексів цифровізації проаналізовано стан України та на їхній основі виявлено підтвердження необхідності подальшого моніторингу цифровізації української економіки й вивчення її впливу на темпи економічного зростання.