Sztuczna inteligencja w zarządzaniu mikromobilnością - Danuta Janczewska; Jerzy Janczewski (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
Artykuł omawia wykorzystanie sztucznej inteligencji (SI) w zarządzaniu mikromobilnością, skupiając się na korzyściach dla operatorów i użytkowników. Opisuje, jak SI optymalizuje rozmieszczenie pojazdów, prognozuje popyt, zwiększa bezpieczeństwo i efektywność, redukuje koszty oraz poprawia jakość usług. Prezentuje przykłady zastosowania SI przez wiodących operatorów mikromobilności na świecie, takich jak Lime, Bird i Voi. Analiza wskazuje na rosnące znaczenie SI w rozwoju zrównoważonych i inteligentnych systemów mikromobilności, integracji z innymi formami transportu i potencjał dla autonomicznych rozwiązań w przyszłości. Sztuczna inteligencja ma potencjał zrewolucjonizowania mikromobilności, czyniąc ją bardziej dostępną, efektywną, bezpieczną i zrównoważoną. Dla operatorów mikromobilności wdrożenie SI jest kluczowe, aby sprostać rosnącym wymaganiom rynku i zapewnić klientom najlepsze możliwe doświadczenia.