Ph Değerleri Farklı Kahve Türlerinde Bekletilen Kompozit Rezinlerin Yüzey Pürüzlülüğünün Değerlendirilmesi - Suzan Cangül; Özkan Adıgüzel; Samet Tekin; Faruk Öztekin; Ömer Satıcı (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı pH dereceleri farklı 5 kahve çeşidinin 4 farklı kompozit rezin üzerinde farklı periyodlarda oluşturduğu yüzey pürüzlülük miktarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler:Çalışmada her kompozit grubundan (Estelite Sigma Quick, G-Aenial, Clearfil Majesty, Ceram X One) 60 adet örnek hazırlandı. 2 mm derinliğinde 6 mm çapında eşit olarak hazırlanan disklere kompozit rezinler yerleştirildi. Her bir örnek polimerize edildi ve polisajları yapıldı. Deney öncesi örnekler 24 saat distile suda bekletildi ve profilometre cihazı kullanılarak ilk yüzey pürüzlülük değerleri kaydedildi. Her kompozit grubu 5 alt gruba ayrıldı. Sonrasında 1. gün, 2. gün ve 7. gün olacak şekilde kahvelerde (Nescafe, Türk kahvesi, Ethiopia, Colombia, Veranda) bekletilen örneklerin tekrar yüzey pürüzlülük ölçümleri yapıldı. Çalışmanın analizinde tek yönlü varyans analizi ANOVA ve post hoc testleri kullanıldı.Bulgular:Kahvelerde bekletilen örneklerin 24 ve 48 saat sonundaki yüzey pürüzlülük sonuçlarının istatistiksel analizinde en fazla Ethiopia kahvesinde bekletilen Clearfil Majesty’de, en az ise Veranda kahvesinde bekletilen Estelite Sigma Quick rezininde pürüzlülük oluşmuştur. 7. gün sonunda ise Nescafede bekletilen Ceram X One kompozit disklerinde oluşan yüzey pürüzlülüğü çok düşük değerlerde görülmüştür.Sonuçlar:Sonuç olarak kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğünde günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerin sadece pH’ı değil, başka birçok faktörün de etkisi olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler:Kahve türleri, kompozit rezin, profilometre, yüzey pürüzlülüğü