ABORDĂRI NOI ÎN DIAGNOSTICUL INFECȚIEI TUBERCULOASE - Ольга СКЛИФОС; Валентина ВИЛК; Константин ЯВОРСКИ; Оксана ПЛАМАДЯЛЭ (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Acest articol explorează importanța implementării noilor teste cutanate bazate pe antigene specifice Mycobacterium tuberculosis (TBST) pentru diagnosticarea infecției tuberculoase, subliniind specificitatea și aplicabilitatea lor, în special în rândul persoanelor vaccinate cu bacilul Calmette-Guérin (BCG). TBST, care funcționează similar cu testele de eliberare a interferonului-gamma (IGRA), oferă o alternativă mai precisă la metodele tradiționale de testare. Importanța acestui studiu constă în contribuția sa la îmbunătățirea strategiilor de prevenire a progresiei infecției TB către tuberculoza activă, un aspect esențial pentru reducerea incidenței și mortalității asociate tuberculozei, sprijinind astfel obiectivele strategiei End TB