ŠIME BALEN 1912. – 2004. povodom desete obljetnice smrti - HELENA KNIFIĆ SCHAPS (Senjski Zbornik)
Rođeni Podgorac, Jablančanin Šime Balen je, kao aktivni sudionik 2. svjetskog rata i antifašist, politički proganjan u svim sistemima, od Kraljevine Jugoslavije do poslijeratne socijalističke Jugoslavije. Član je ZAVNOH-a i AVNOJ-a, direktor TANJUG-a, diplomata, član Hrvatskog sabora i Privremenog parlamenta FNRJ te delegacije FNRJ u UN-u i na zasjedanju UNESCO-a, predstavnik za štampu u ambasadi FNRJ u Washingtonu, glavni urednik Vjesnika, počasni predsjednik Društva novinara Hrvatske od osnivanja i Hrvatske demokratske zajednice u kraćem razdoblju, .... Odlikovan jugoslavenskim i hrvatskim odličjima, dobitnik je brojnih priznanja i strukovnih nagrada. Publicist, zagonetač, književnik i književni prevoditelj, ostavio je za sobom značajan opus iz kojega izdvajam neka djela posvećena rodnom kraju i ljudima: Na zelenim kupolama Zečjaka (1977.), Jablanac 1179.-1979., Povijesna skica prigodom 800. obljetnice (1979.), Izgubljeni na Velebitu (1980.), Velebit se nadvio nad more (1985.), Prva sjećanja: Panos - rat, glad, prevrat, seoba (1993.). Umro je u Zagrebu 16. ožujka 2004.