Kalecik Karası Şırasında Serbest ve Bağlı Aroma Maddeleri - Serkan Selli (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, 1998 ve 1999 yıllarında Kalecik Karası üzürrlünden elde edilen şıraların serbest ve bağlı aroma maddeleri belirlenmiştir. Şıradan, serbest aroma maddeleri diklorometanla (CH2CI2), bağlı aroma maddeleri ise Amberlit XAD-2 reçinesiyle ekstrakte edilmiştir. Aroma maddelerinin analizi gaz kromatografisinde gerçekleştirilmiş ve bu maddelerin tanısında gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre, 1998 yılında şırada 4'ü altı karbonlu bileşik, 4'ü yüksek alkol, 1'i ester, 5'1 uçucu asit olmak üzere toplam 14 serbest ve 3'ü altı karbonlu bileşik, 2'si terpenol, 7’si yüksek alkol, 2'st ester ve 5’1 uçucu asit olmak üzere toplam 19 bağlı aroma maddesi; 1999 yılında ise, 4’ü altı karbonlu bileşik, 1'i terpen bileşiği, 4’ü yüksek alkpl, 4'ü ester, 5'1 uçucu asit olmak üzere toplam 18 serbest ve 3’ü altı karbonlu bileşik, 2'si terpenol, 6'sı yüksek alkol, 2'si ester ve 5'i uçucu asit olmak üzere toplam 18 bağlı aroma maddesi belirlenmiştir.