СУЧАСНІ СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ АРТАУКЦІОНІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Mykola Zinchenko (теорія та практика дизайну)
Метою дослідження є огляд сучасних світових тенденцій, які реалізуються на теренах артаукціонів і відображаються у сучасних мультимедійних цифрових формах. Із погляду методологічного забезпечення дослідження важливими є такі принципи: об`єктивності, системності (цілісності, усебічності, комплексності) та історико-логічний. У низці мистецтвознавчих та культурологічних підходів були застосовані наукові методи, зокрема методи оцінки (матеріальної та естетичної) художньо-мистецької творчості, яка, своєю чергою, є об’єктом і платформою аукціонної діяльності: 1. історико-культурний метод (він дає змогу систематизовано оцінити особливості розвитку зображувального мистецтва в певні історичні періоди); 2. історико-біографічний метод, методика просопографії (ці методичні прийоми дають змогу комплексно дослідити особливості життя і творчості митців (твори яких є предметом артаукціонної діяльності), висвітити значення їхньої творчості на світових теренах тощо; 3. історико-компаративний метод дає змогу порівняти особливості й результати творчості діячів зображувального мистецтва із загальносвітовими, регіональними та глокальними культуро-мистецькими процесами; 4. методи діахронії і синхронії дають змогу оцінити з культурологічного та мистецтвознавчого погляду динамічний процес створення художніх творів, розвиток мистецьких стилів, жанрів, напрямів і т. ін.; 5. метод мистецтвознавчого порівняльного аналізу дає змогу здійснити ідентифікацію твору зображувального мистецтва як художнього явища, його стилю, належності до школи, часу створення, порівняти особливості творчості визначеного майстра-митця з іншими особами за композиційним рішенням, сюжетом, технікою письма, орнаментикою у творах, зокрема декоративно-прикладного мистецтва тощо; 6. методологія семіотики, семіології є основою естетичних оцінок творчості майстрів образотворчого цеху, у її основі містяться мистецтвознавчі та культурологічні дослідження у сфері знаків, сенсів, смислів, символів, кодів тощо, які певним чином дають змогу схарактеризувати особливості естетичної платформи творів зображувального мистецтва в сенсі етнічної айдентики, загальнолюдських архетипів тощо; 7. застосування сучасних методів мистецтвознавства: формально-стилістичного аналізу, іконологічного методу інтерпретації художнього твору тощо дає змогу систематизовано оцінити особливості художніх творів, які є предметом аукціонного продажу; метод стилістичного аналізу передбачає вивчення теми й сюжету твору зображувального мистецтва, особливостей його іконографії, а також композиції, колориту, кольорового рішення й інших характерних ознак із метою ідентифікації приналежності описуваної роботи до певного хронологічного періоду, стилю або напряму; визначення місця створення, авторства тощо. Наукова новизна дослідження полягає в актуальній оцінці сучасних тенденцій на світовому артринку, зокрема у просторі артаукціонів – лідерів сучасного артринку. У ході дослідження зроблено такі висновки: 1. сучасний простір артаукціонів ураховує найновіші досягнення у мультимедійній цифровій сфері; 2. сучасні артаукціони виставляють на продаж як твори минулих історико-культурних діб, так і твори, які креатовані на підставі сучасних технік і технологій.