Més enllà de l'escola rural. Cap a un model integral i integrador de l'educació en el territori - Jordi Feu i Gelis; Joan Soler i Mata (Temps d'Educació)
L’article presenta i desenvolupa dues idees bàsiques estretament lligades a l’escola rural: les unitats territorials definides per la mateixa Administració i les unitats territorials definides des d’unes determinades necessitats socials i educatives. Des d’aquest plantejament sorgeix una pregunta que és fonamental per entendre el paper de l’escola en el territori: té sentit defensar avui dia una escola per a cada municipi? Cal analitzar no solament la qüestió demogràfica sinó també la voluntat popular i la política per assegurar la integració del centre en el conjunt del teixit social i cultural del poble. En aquesta línia es proposa reflexionar sobre el poble educador, el Projecte educatiu de poble o d’una estructura més àmplia com ara el Projecte educatiu de sector, entès com a sector educatiu, de manera que el territori pugui esdevenir un espai educador integrador i adaptat a les veritables necessitats i demandes dels seus habitants. In this article, two basic ideas closely related to rural schools are presented and developed: the territorial units defined by the Administration, and the territorial units defined by certain social and educational needs. This approach raises a question which is essential to understand the role of school in the territory: Does it make sense, nowadays, to defend the idea of having a school in every town? To find an answer to it, we must analyze not only the demography but also the popular and political will in order to ensure the integration of the school within the town’s social and cultural life. Thus, we propose a wider structure, such as the Sector Educational Project, understood as an Educational Sector, so that it becomes an educational space, which integrates and is shaped according to the true claims and needs of the town’s inhabitants. El artículo presenta y desarrolla dos ideas básicas estrechamente relacionadas con la escuela rural: las unidades territoriales definidas por la propia administración y las unidades territoriales definidas por unas determinadas necesidades sociales y educativas. Desde este planteamiento surge una pregunta que es fundamental para entender el papel de la escuela en el territorio: tiene sentido defender, en la actualidad, una escuela para cada municipio? Para ello es necesario analizar no sólo la demografía sino también la voluntad popular y la política con el objetivo de asegurar la integración del centro en el conjunto del tejido social y cultural del pueblo. En esta línea se propone reflexionar sobre el pueblo educador, el Proyecto educativo de pueblo o de una estructura más ancha como es el Proyecto educativo de sector, entendido como sector educativo, de modo que se convierta en un espacio educador integrador y adaptado a las verdaderas necesidades y demandas de sus habitantes.