Багатогранність токенів у підприємницьких екосистемах: нові горизонти аксіології цифрових активів - Роман Павлов; Тетяна Павлова (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Дослідження спрямоване на вивчення багатогранної природи токенів у підприємницьких екосистемах та їх впливу на процеси створення й розподілу цінності, а також на розробку концептуальної моделі, що інтегрує токеноміку, підприємництво та аксіологію цифрових активів. Дизайн / Метод / Підхід. Дослідження базується на комплексному огляді літератури та синтезі існуючих теорій для розробки нової концептуальної моделі. Проводиться систематизація ролей і функцій токенів у підприємницьких екосистемах та аналіз їх впливу на механізми створення цінності. Результати. Виявлено, що токени виступають багатофункціональними інструментами фінансування, управління, стимулювання та репрезентації цінності в цифрових екосистемах. Визначено ключові аспекти впливу токенізації на створення цінності, включаючи демократизацію доступу до інвестицій, підвищення ліквідності нематеріальних активів та появу нових моделей монетизації. Запропонована концептуальна модель інтегрує токеноміку, підприємництво та аксіологію, пропонуючи цілісний погляд на токенізовані екосистеми. Теоретичне значення. Дослідження розширює розуміння токенів як складних соціотехнічних конструктів і вказує на необхідність перегляду теорій створення цінності в контексті токенізованих екосистем. Практичне значення. Результати припускають, що підприємцям та інвесторам слід враховувати багатогранну природу токенів при розробці та оцінці бізнес-моделей у цифровій економіці. Дослідження також підкреслює необхідність розвитку нових компетенцій у галузі токеноміки та управління токенізованими екосистемами. Оригінальність /Цінність. Запропонована концептуальна модель надає нову теоретичну рамку для аналізу токенізованих екосистем, що враховує їх складну соціотехнічну природу та міждисциплінарний характер. Обмеження дослідження /Майбутні дослідження. Майбутні дослідження мають емпірично перевірити запропоновану концептуальну модель на прикладі різних типів токенізованих проектів і вивчити довгострокові соціально-економічні наслідки широкого впровадження токенізації. Тип статті. Концептуальна стаття.