Проблеми гнозису та позиції дослідника у вивченні езотеризму - D. V. Boliukh (Культура України)
Визначено дві пов’язані між собою методологічноідеологічні проблеми у вивченні езотеризму. Обґрунтовано проблему дослідження гнозису в сучасному науковому дискурсі, виявлено її історикокультурні засади. Класифіковано позиції дослідника езотеризму. Доведено, що проблема інсайдера у сфері езотеризму пов’язана з упередженим ставленням до самого явища, яке поширюється й на дослідника. Запропоновано напрями вирішення зазначених проблем у межах культурології.