Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine Başvuran Hastaların Periodontal Hastalık Öz Bildirim Geçerliliğinin Değerlendirilmesi - Fatma Karacaoğlu; Ezgi Ertümer; Murat Akkaya (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Çalışmamızın amacı Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran hastaların, yapılan klinik muayene ve öz-bildirim anketlerindeki verilerin karşılaştırılmasıyla birlikte periodontal farkındalıklarını değerlendirmek ve periodontitis taraması için öz-bildirim ölçümlerini içeren prediktif bir modelin geçerliliğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler:Çalışmaya 169 kadın 181 erkek toplam 350 hasta dahil edildi.Katılımcılara demografik bilgiler, oral hijyen alışkanlıkları ve periodontal duruma dair özbildirim ölçümlerini içeren 25 soru soruldu. Tüm hastaların Ramfjord dişlerinden33 plak indeksi (PI) ve gingival indeks (GI) alındı. CPI ölçümü 6 sekstantta yapılıp her bir sekstant için en yüksek skor kaydedildi. Tüm dişlerin 4 yüzeyinden cep derinliği (CD)ölçümü yapıldı ve diş eti çekilmesi olan bölgeler ve kaydedildi. Prediktif bir model oluşturmak için lojistik regresyon analizi kullanıldı.Bulgular:Çalışma sonunda 30 yaşın üzerindeki bireyler, erkekler, sigara kullananlar, diş hekimine sadece şikayeti oldukça gidenler, diş etinde çekilme olduğunu ve ön dişlerinde aralanma ya da öne doğru gelme olduğunu düşünen hastaların periodontitis olma açısından daha yüksek riske sahip olduğu kaydedilmiştir.Lojistik regresyon analizi yapılarak oluşturulan sonuç prediktif modelde bu sorularla elde edilen öz-bildirim ölçümleri yer almıştır. Oluşturulan modeldeki soruların prediktif gücü test edilmiştir sensitivitesi %47, spesifitesi %63 olarak bulunmuştur.Sonuçlar:Çalışmamızın sonuçları göz önüne alındığında değerlendirdiğimiz periodontal ölçümler epidemiyolojik çalışmalarda kabul edilmesi için yeterli geçerlilik göstermemiştir. Ancak daha geniş popülasyonlu çalışmalarda bu soruların geçerliliği denenebilir. Ek olarak, bulgularımız periodontal hastalık belirteci olan sorular daha önce belirlenen risk faktörleriyle kombine kullanıldığında peridontitis için daha yüksek tahmin seviyesi sağlanabileceğini ortaya koymuştur.Anahtar Kelimeler:Farkındalık, periodontal hastalık, özbildirim